söndag 7 oktober 2012

Angående rollerderby

Vi har förstått att det pågår en debatt huruvida tjejer är diskriminerade i olika skateparker eller inte p.g.a. att rollerderby förbjuds åka där. Som skatande tjejer vill vi därför ge vår syn på saken:
Vi har personligen inget emot tjejer som väljer att åka andra saker än skateboard, men det handlar framför allt om rörelsemönster när man åker. Vi har från Malmö och Stockholm erfarenheter av att rollerderbytjejer använt tjejtiden i skateparken och åkt i cirklar över ytan under väldigt långa stunder utan att släppa in övriga skatare. Det rörelsemönster som normalt råder i en skatepark är att man rör sig över ytan för att sedan släppa fram andra, för att röra sig över ytan igen. Med ytan menar vi då golv och ramper, inte enbart golvet. Det som hänt när rollerderby åkt på tjejskaten är att de använt golvytan mellan ramperna vilket har gjort det nästintill omöjligt att ta sig mellan ramperna, vilket är det man gör när man åker skateboard. 
Självklart är det ett problem att det enligt forskning och statistik bara är 1% tjejer i skateparkena och här måste vi jobba med inkludering och jämställdhet för att förändra detta. Det är det vi i No Limit jobbar med. Även Sveriges skateboardförbund som precis startat brinner för dessa frågor och kommer att lyfta det på ett nationellt plan. Men vi får inte blanda ihop diskriminering av tjejer i skateparker med alla uttövare av alla olika typer av "extremsportåkning".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar