måndag 7 maj 2012

My Magnusson

Flera av er känner säkert till My Magnusson som vinnaren av "Årets Kvinnliga Prestation" på Svenska skateboardgalan 2011. Medan andra kanske känner igen henne som en av rollfigurerna i filmen Skills. För tillfället jobbar My i Actionparken i Göteborg. Tidigare har hon startat upp tjejkvällar i Karlstad, men är nu även en av dem som håller i verksamheten i Göteborg.
Att My är en otroligt inspirerande skateboardåkare är ingen hemlighet, men vem är egentligen tjejen bakom den cleana åkstilen? För att få en mer inblick om vem hon är har vi valt 
att ställa några frågor till henne.


Hur och när kom du i kontakt med skateboard?

Tror jag fick min första skateboard när jag var ca sju år. Då åkte jag litegrann på gatan utanför mitt hus.
Sen började jag skata mer när jag fick nys om tjejskaten som hölls i Karlstad där Katta Sterner från No limit var coach. 
Nämn 5 anledningar till att åka skateboard?

För mig är skateboard lite som meditation. När jag åker gör jag bara det och tänker inte på något annat, vilket är skönt.
Alla grymma människor man träffar.
Länder, städer och platser man får se då man reser runt för att åka skateboard.
Att det är så varierande. Det finns alltid nya utmaningar, nya tricks eller samma trick men på ett nytt ställe eller lite snyggare. 
Man får göra det på sitt sätt, när man vill och hur man vill.
Vilken är din bästa skateupplevelse?

Hm, svårt att välja..
Men resan till Berlin förra året var grymt. Vi bilade dit. Fem pers och en massa packning i min pyttelilla Opel Corsa, som nästan skrapade i marken under resan. Sov på restauranggolvet i färjan, hittade raka vägen från färjan till vårt hotell, kollade på tävlingen ”suck my trucks” (som svenska Emma Lindgren vann), skatade lite, åt god brunch, drack ett par öl, dansade natten lång, körde totalvilse på vägen tillbaka till färjan, missade färjan, skatade fullpipes i 30 sekunder, blev jagade av galna tyska vakter med galna tyska hundar, körde bil fort som fan därifrån. Det låter kanske mest dramatiskt, men det var riktigt kul!
Vad får du din inspiration ifrån?

Från peppande människor, nya platser.
Vad gör du när du inte åker skateboard?

Jobbar i skateparken Actionpark i Göteborg.
Det finns ju för jäkla mycket roliga grejer att göra. Och jag vill göra allt, hela tiden, vilket är svårt. Men jag spelar gärna gitarr och sjunger samt skriver låttexter/dikter, fotograferar/redigerar, gör ful-filmer, hänger med vänner, löser korsord, ritar, reser, spelar biljard eller funderar på vad jag ska göra istället för att göra något.
Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag går upp ungefär 07:30, blir ledsen på mig själv som återigen snoozat lite för länge. Slänger på mig kläder fort som tusan, borstar tänderna, springer till spårvagnen som går 07:38. (Jag vet att det låter helt otroligt, men jag är nog världens snabbaste när det väl gäller.) Där sätter jag mig och funderar på om jag ska köpa en biljett idag eller inte, bestämmer mig antagligen för att inte göra det. Men ibland tror jag mig vara synsk och tänker att idag kommer nog kontrollanterna och köper då en biljett. Men de kommer aldrig. Hoppar sedan av på Redbergsplatsen för att byta till bussen som går 5 minuter senare. 
Masar mig in på pressbyrån, tar mig en bulle/macka/banan och ibland en kaffe, går för att betala och blir alltid lite irriterad på killen som jobbar i kassan som tycks vara en riktigt dryg en (kanske beror på att jag för ett tag sedan hällde ut kaffe över golvet, dock inte med flit. Jag tycker att man ska vara trevlig oavsett…jag torkade faktiskt upp.) Ibland står där dock en annan kille som alltid jonglerar med varorna man ska köpa, han är mycket trevligare tycker jag. 
Väl på jobbet packar jag och plockar ordrar samt mäter kläder: midjemått, armlängd, och längd. Och lyssnar på radio. Har nog lyssnat på alla avsnitt av, radiopsykologen, karlavagnen, P1 dokumentär, P2 dokumentär, P4 dokumentär, tendens, kropp och själ vilket lär bli cirka 5000 avsnitt totalt. Jag är väldigt allmänbildad nu. Ibland på lunchen blir det en skate i minirampen som finns på jobbet.
Nog om detta. 
Kl.17:00 åker jag hem igen. Då jag gått av vagnen hemma får jag nästan alltid ett litet lyckorus över att jag bor endast 100 meter från hållplatsen och utan uppförsbackar. Men också för att jag bor i ett så jädrans gött område. 
När jag kommit in i lägenheten går jag in till mitt rum, slänger tillbaka allt som jag slängt ut på morgonen i all hast. Tar antagligen en bad, kollar sedan om något livsviktigt har hänt på internet och fastnar nog där i det livsviktiga en stund. 
Ett par dagar i veckan är det möten och på tisdagar är det tjejskate på Chillskate i Mölnlycke. På helgen blir det ofta en öl och biljard eller dans, kanske skate eller en resa till annan stad.
Du som läst allt detta är ju helt fantastisk!
Har du några tips till tjejer som vill börja åka skateboard?

Kör på! Om de tycker att det är jobbigt att börja åka i hallen/parken under ordinarie tid tycker jag att de ska kolla upp om de finns tjejskate i staden där de bor eller i någon stad i närheten, om inte kanske starta upp det? Annars är det ju en hel del camps för tjejer runt om i Sverige som de kan vara med på.

Avslutande ord?

ÄR DET NÅGON SOM HAR SETT TUMMEN??!!Foto: Filip Andersson
Montage: Sarah Thorén

1 kommentar:

  1. Den blonda killen på pressbyrån är sjukt dryg, är där varje morgon och levererar

    SvaraRadera